Potrzebujemy:
- 100 g soczewicy (dalam chyba z 200g)
- 1 czerwona cebula pokrojona w piorka
- 1 puszka pomidorw pelati
- 1 lyzeczka nasion kolendry utluczonych w mozdziezu
- 1/4 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka kminu undyjskiego utluczonego w mozdziezu (kminu nie mialam)
- 1,2 l wody lub wywaru warzywnego (ugotowalam wywar)
- 2,5 cm kawalek swiezego imbiru startego na tarce
- szczypta chili
- 1/4 lyzeczki cynamonu
- 2 lyzki swiezej kolendry
sol do smaku, swieza kolendra do posypania zupy
wszystkie skladniki gotujemy w garnku, na malym ogniu, az soczewica bedzie miekka. Moja zupka jest zmiksowana. Na whiteplate mozecie zobaczyn nie zmiksowana, jeszcze piekniejsza :)
Bardzo dobra i prosta do wykonania zupka.
Polecam
O widzę apetyczną pomidorówkę doprawioną nieco, chętnie bym spróbował
OdpowiedzUsuń