czwartek, 7 lutego 2013

Zupa z soczewicy i pomidorow

Dzisiaj jest dzien przepisow znalezionych na innych blogach :) Zupa znaleziona na blou: www.whiteplate.pl.  Pyszna, ale nastepnym razem dla odmiany chyba nie bede jej miksowala. Dzisiaj w wersji zmiksowanej, bo balam sie, ze dzieci jak zobacza cebule i i inne plywajace warzywa nie beda chcialy jej jesc. Okazalo sie, ze warzywa nie zrazily dzieci, a zupa smakowala wszyskim i to bardzo. Podam skladniki zgodnie z tym co jest napisane w oryginale, ja dalam wiecej wywaru i soczewicy, bo balam sie, ze zupy bedzie za malo. Mialam racje ledwo starczylo, ale w zwiazku z tym ze wywaru byo wiecej zupa moim zdaniem byla  troche za rzadka. To nic i tak byla pyszna, a nastepnym razem bede wiedziala co i jak.

Potrzebujemy: 
- 100 g soczewicy (dalam chyba z 200g)
- 1 czerwona cebula pokrojona w piorka
- 1 puszka pomidorw pelati
- 1 lyzeczka nasion kolendry utluczonych w mozdziezu
- 1/4 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka kminu undyjskiego utluczonego w mozdziezu (kminu nie mialam)
- 1,2 l wody lub wywaru warzywnego (ugotowalam wywar)
- 2,5 cm kawalek swiezego imbiru startego na tarce
- szczypta chili
- 1/4 lyzeczki cynamonu
- 2 lyzki swiezej kolendry

sol do smaku, swieza kolendra do posypania zupy

wszystkie skladniki gotujemy w garnku, na malym ogniu, az soczewica bedzie miekka. Moja zupka jest zmiksowana. Na whiteplate mozecie zobaczyn nie zmiksowana, jeszcze piekniejsza :)

Bardzo dobra i prosta do wykonania zupka.
Polecam



1 komentarz:

  1. O widzę apetyczną pomidorówkę doprawioną nieco, chętnie bym spróbował

    OdpowiedzUsuń