piątek, 12 marca 2010

Tiramisu

Znowu coś pysznego, prawie całą blachę sama zjadłam...
Potrzebujemy:
- 4 zółtka
- 4 czubate łyżki cukru
- 30 dag serka mascarpone
- biszkopty
- 2 szklanki mocnej, gorzkiej kawy
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki likieru amaretto lub innego o mocnym aromacie

Najpierw zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa stygnie ucieramy (długo) żółtka z cukrem. Do zółtek dodajemy serek macarpone i mieszamy delikatnie. Po wystygnięciu kawy dodajemy do niej likier i zanurzamy na moment biszkopty. Mokre biszkopty ukłądamy jedną warstwą w naczyniu i układamy połowę masy. Na masę układamy ponownie namoczone w kawie biszkopty, a na nie pozostały krem. Całość posypujemy kakao. Deser nabiera smaku po 2 godz. bytności w lodówce. Smacznego



1 komentarz: