niedziela, 1 stycznia 2012

Tarta z brokułami

Ten przepis jest również z dodatku do Wyborczej.

Potrzebujemy na ciasto:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 150g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 3-5 łyżek zimnej wody

Ja dodałam więcej mąki bo ciasto było bardzo rzadkie, i właściwie wody nie musiałam dodawać.. dodałąm jednak i kombinowałam potem dodając ciągle mąkę. Ciasto po upieczeniu wyszło bardzo kruche, myślę, że fajniejszy przepis na ciasto mam przy innych tartach.

Potrzebujemy również:
1 duży brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 szkl. śmietanki 30%
150 tartego sera typu cheddar (lub innego dojrzałego, ostrego sera)
- gałka muszkatołowa
- pieprz kajeński
-sól

W misce rozcieramy zimne masło, mąkę i sól tak aby przypominały mokry piasek. Dodajemy 3 łyżki zimnej wody i zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkąłdamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku ok. 4 min. odcedzamy i studzimy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykłądamy nim formę do tarty formując wysoki brzeg. Nakłuwamy widelcem i wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie wykładamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysypujemy suchą fasolę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 20 min, aż ciasto będzie lekko złociste. Następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy kolejne 20 min.
W misce roztrzepujemy jajka, dodoajemy śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie układamu pokrojone w grube plastry brokuły,z alewamy przygotowaną masa i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 min, aż masa się zetnie. tart e jemy na ciepło lub na zimno.
Polecam! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz