Potrzebujemy:
Kruche cisto:
-1 jajko
-1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
Wszytskie składniki wyrabiamy. Rozwałkujemy ciasto i kładziemy na blachę. Z pewnością będzie potrzeba dodać trochę mąki podczas zagniatania. Ciasto jest tak miękkie, że właściwie musiałam je na blaszce sztukować, ale jakoś poszło.
Masa serniczkowa:
- 6 serków homogenizowanych waniliowych
- 4 jajka
- budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru (można dodać mniej, ja dałam 1 1/2 szklanki)
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto. Proponuję spróbować na surowo, wyjedliśmy z dzieciakami pół miski ;)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1 całe jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 roztopionej margaryny
- 1 łyżka kakao
Wszytkie sładniki mieszamy i wkłądamy do zamrażalnika. Proponuję kruszonkę zrobić na poczatku, tak aby ciasto zdążyło się schłodzić, ponieważ na końcu ścieramy je na masę serniczkową na tarce. Pieczemy w temp. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz