Potrzebujemy:
- 400g makaronu penne (rurki)
- 1 kostka bulinu z olową z oliwek i ziołami (ja dałam warzywną)
- 2 jajka
- 150 startej mozzarelli
- 350 g sera ricotty
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżk posiekanych świeżych listków bazylii
- 1 kotka przyprawy w minikostkach Bazylia
Formę do zapiekanki smarujemy margaryną. Do miski wrzucamy ricottę, dodajemy rozbełtane jajka i minikostkę Bazlia, citkę solimy i pieprzymy. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Wkładamy połowę makaronu do formy i kłądziemy posiekane listki bazylii. Następnie nakłądamy połowę masy z ricottą, rozsmarowujemy, posypujemy połową startej mozarelli i połową startego parmezanu. Następnie układamy drugą warstwę makarony, posypujemy go bazylią, ricottę, mozarellę i parmezan. Całość zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, bez przykrycia 20 min.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz