Czas rozpoczac wypieki swiateczne. Amelka zarzyczyla sobie choinke udekorowana pierniczkami, takze czekaja juz na swieta w metalowej puszce.
Potrzebujemy:
- 2 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 1 lyzeczka sody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 5 lyzek miekkiego masla
- 1/4 szklanki miodu
- 3 lyzeczki przyprawy do piernika (mozna dodac wiecej)
Wszystkie skladniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Nastepnie rozwalkowujemy, na ok. 3 mm i wycinamy pierniczki. Ukladamy na blaszce wylozonej papierem i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wystudzeniu ozdabiamy. My uzylysmy lukru (jedno bialko roztrzepujey z cukrem putrem do uzyskania gestej masy) i srebrnych kuleczek. Pierniczki sa przepyszne. Po upieczeniu mieciutie, potem twardnieja i nalezy je umiescic w metalowej puszce, aby zmiekly do Swiat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz