niedziela, 9 grudnia 2012

Pierniczki

Czas rozpoczac wypieki swiateczne. Amelka zarzyczyla sobie choinke udekorowana pierniczkami, takze czekaja juz na swieta w metalowej puszce.

Potrzebujemy:

- 2 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 1 lyzeczka sody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 5 lyzek miekkiego masla
- 1/4 szklanki miodu
- 3 lyzeczki przyprawy do piernika (mozna dodac wiecej)

Wszystkie skladniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Nastepnie rozwalkowujemy, na ok. 3 mm i wycinamy pierniczki. Ukladamy na blaszce wylozonej papierem i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.  Po wystudzeniu ozdabiamy. My uzylysmy lukru (jedno bialko roztrzepujey z cukrem putrem do uzyskania gestej masy) i srebrnych kuleczek. Pierniczki sa przepyszne. Po upieczeniu mieciutie, potem twardnieja i nalezy je umiescic w metalowej puszce, aby zmiekly do Swiat.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz