niedziela, 27 stycznia 2013

Ciasto czekoladowe


Dzisiaj przedstawiam ciasto, ktore robilam juz wiele razy tylko troszke w innej wersji - jako ciasto czekoladowo-kawowe. Dzieciom przeszkadzal troche smak kawy w ciescie dlatego dzisiaj wersja bez kawy.

Do ciasta potrzebujemy:
- 30 dag gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 15 dag roztopionego masla
- 5 dag maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka masla do posmarowania formy
- 100 ml mocnej zimnej kawy (w opcji z kawa)


Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. Tortownice o srednicy 22 cm smarujemy maslem.
Czekolade lamiemy na kawalki i roztapiamy w kapieli wodnej (maly garnuszek z woda stawiamy na ogniu a na nim umieszczamy miseczke, do ktorej wkladamy pokruszona czekolade)
Zoltko oddzielamy od bialek, dodajemy do nich cukier i ubijamy na pulchna mase. Jezeli robimy opcje z kawa, to w tym momencie dodajemy kawe i roztopione maslo, bez przerwy ubijajac. Nastepnie dodajemy czekolade, mieszajac juz mase szpatulka, potem make i proszek do pieczenia.
na koncu ubijamy bialka na sztywno i doda do reszty skladnikow. Wlewamy mase do formy i wstawiamy do piekarnika.
Teraz moje spostrzezenia: jezeli robimy ciasto z kawa jest ono bardzo rzadkie. Przepis mowi zeby piec ciasto 30 min, ja pieke je prawie godzine, ale ciagle mysle ze to 30 min jednak wystarczy.Ciasto jest po prostu bardzo wilgotne, to z kawa jeszcze bardziej i sprawdzajac patyczkiem, czy juz sie upieklo, wyciagamy patyczek zawsze mokry, nawet po godzinie. Krojac ciasto z kawa spodziewajmy sie tego, ze bedzie sie nam srodek prawie wylwac..., na drugi dzien juz nie, ale.... to ciasto jest najlepsze jeszcze na cieplo. W wersji bez kawy jest bardziej stale, ale w srodku nadal wilgotne i takze najlepsze na cieplo. 



Ciasto proste do wykonania, bardzo polecam poczatkujacym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz