Do upieczenia ciasta potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklana maślanki\
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
owoce - np. śliwki
Kruszonka:
- 150 g masła
- mąka
- cukier
- wiórki kokosowe albo bez
No i robimy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, prosek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy maślankę, olej i jajka i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy mąką i wylewamy na nią ciasto. Na cieście ukadamy śliwki. Robimy kruszonkę - do miski wkladamy masło i dadajemy mąkę, cukier i wiórki, mieszamy do momentu, aż powstaną nam okruchy. Ja dałam za mało mąki i niestety kruszonka nie wyszła mi zbyt imponująca. Teraz już wiem, że te okruchy muszą być jak najbardziej suche (przynajmniej tak mi się wydaje) Kuruszonkę na pewien czas wkładamy do lodówki. Posypujemy kruszonką wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. REWELACJA!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz