niedziela, 17 marca 2013

Jabłecznik z musem jabłkowym

mniam, kolejny przepis na pyszny jabłecznik. 5 min po wyciągnięciu z piekarnika zniknęło pół (gorącego), a za chwilkę zniknie cały. Jest przepyszny.

Na kruche ciasto potrzebujemy:
- 2,5 szklanki maki
- 1 kostkę margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pół szklanki cukru

Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy  pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, a 2/3 do lodówki.
Po pół godz. wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Nakłuwamy widelcem. Następnie kładziemy mus jabłkowy, a na mus ubite białka z cukrem (ok. pół szklanki) U mnie było akurat, białka musiały być słodkie, ponieważ mus jabłkowy miałam bardzo kwaśny. Na białka ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Zajadamy się.
Jest przepyszne. Polecam






2 komentarze:

  1. hm... Moja babcia taki robiła.. czas na mnie nowe pokolenia zaczyna sie uczyć... ! ^,^

    OdpowiedzUsuń