sobota, 1 lutego 2014

Drożdżówki marcepanowo-migdałowe

Ale znalazłam przepis na pyszne drożdżóweczki :) Mniam

Potrzebujemy
Na ciasto:

- 200 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g cukru
- 300  mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Twaróg, olej, jajko, mleko, cukier, cynamon wymieszać w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy końcówkami postaci haka, takiej do wyrabiania ciasta. Mi się jakoś nie udało zagnieść ciasta tymi końcówkami, więc dokończyłam rękoma. Ciasto bardzo trudno się zagniata, jest bardzo twarde, nie wiedziałam czy to dobrze czy źle, ale w rezultacie okazało się że ok :)

Robimy masę marcepanową
Potrzebujemy:

- 200 g masy marcepanowej
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- 100 g posiekanych migdałów
- płatki migdałowe do posypania
- 2 jajka

Masę marcepanową kroimy na kawałki, oddzielamy żółtko od białka i do masy dodajemy żółtko oraz całe jajko i sok pomarańczowy. Wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekane migdały.

Ciasto rozwałkowujemy, nie zrażajcie się, że jest trudno :) Placek nie ma być duży 25x30 cm jest ok. Na ciastko wykładamy masę marcepanową zostawiając od brzegów wolne 2 cm. Następnie ciasto rolujemy i kroimy na 2 cm kawałki. Smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 30 min.
Zajadamy się
Mniam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz