środa, 25 sierpnia 2010

Leczo z kabaczkiem lub cukinią

Kolejna pychotka i równocześnie jednogarnkowe danie. Do tej pory robiłam leczo z kabaczkami, ale tylko dlatego, że tato miał je na działce. Dzisiaj wersja z cukinią.

Potrzebujemy:
- kabaczek lub cukinia (jak ogromne to jeden wystarczy, mniejsze mogą być 2 albo nawet 3)
- 1 kg kiełbasy

- 3 cebule
- 2-4 marchewki
- 3 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku

Bierzemy największy garnek jaki mamy, wlewamy trochę oleju i dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmazamy ja. Dodajemy cebulę również pokrojoną w półplasterki i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy do chwili, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i pokrojone (bez skórki) pomidory. Dusimy pod przykryciem. Na końcu dodajemy kabaczek lub cukinię pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego - ja uwielbiam.






3 komentarze:

  1. A gdzie papryka? Bez papryki ta potrawa nie powinna nazywac sie leczo.

    OdpowiedzUsuń
  2. A kto powiedział, że ja sie znam na gotowaniu? :) To nasza domowa nazwa na to danie, robione tak jak robi mama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 44 year old Graphic Designer Gerianne Tolmie, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Sculpting. Took a trip to Madara Rider and drives a Aston Martin DB3S. kliknij tutaj, aby dowiedziec sie wiecej

    OdpowiedzUsuń