piątek, 20 listopada 2009

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Ulubione ciasto Johna, co prawdato jedyne ciasto, które u mnie zjadł, no ale ulubione i już ;)

Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- kopiasta łyzeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe

Jak przyrządzamy?
Ciasto:
Składniki ciasta mieszamy i dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę

1 kg jabłek kwaśnych kroimy w ćwiartki, wykładamy na ciasto.żkami cukru. Muszę się przyznać, że ja krzystam z darów mamy i babci, które z jabłek robią w słoiki tzw. musy z jabłek i ja po prostu otwieram słoiczek albo dwa i wykładam jabłuszka one juz są słodziutkie :) Gotujemy budyń i gorącym budyniem zalewamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem i nakłuwamy ciasto. Pieczemy w tem. 200 stopni. Posypujemy cukrem pudrem po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz