poniedziałek, 23 listopada 2009

Zapiekanka z płatków owsianych z jabłkami

Przepis pochodzi z paczki niemieckich płatków owsianych ;) Mam go od 1995 roku :) Jak ktoś lubi obiad lub kolację na słodko, będzie idealny.

Składniki:

- 3/4 l mleka
- łyżeczka soli
- 200 g płatków owsianych
- 750 g jabłek
- 2 łyżki cukru

- 50 g margaryny
- 50 g cukru
- 2 żółtka

- piana z 2 białek
- bułka tarta
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mleko, sól i płatki owsiane gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy garnek i czekamy aż płatki wystygną. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i posypujemy cukrem (2 łyzki).
Margarynę, cukier i zołtka miksujemy, az będziemy mieli jednolitą masę. Do masy dodajemy zimne płatki owsiane (jak ktoś lubi może dodać rodzynki), mieszamy łyzką. Na końcu do masy dodajemy pianę z ubitych białek. Połowę masy kładziemy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekanek, na to kładziemy jabłka i pozostałą masę z płątków. Całość posypujemy bułką tartą, cukrem i robimy kleksy z margaryny na całej powierzchni. Pieczemy do momentu aż zapiekanka będzie złocista. Nie wiem w jakiej temperatutrze... ja piekłam w 200 stopniach :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz