piątek, 20 listopada 2009

Quiche z wędzonym łososiem i szparagami

Znalezione w internecie

Kruche ciasto:
-szklanka mąki
-pół kostki (10 dag) schłodzonego masła
-2-3 łyżki lodowatej wody

Wierzch:
-12-15 dag szparagów ze słoika
- 10 dag wędzonego łososia w plasterkach
- 300 g gęstego jogurtu
- 2 jajka
- łyżka posiekanego koperku, pieprz

Zagniatamy ciasto i schładzamy. Masło kroimy, wrzucamy do posolonej mąki i zagniatamy ciasto, dodając odrobinę lodowatej wody. Schładzamy i wklądamy do formy do tart. Ciasto musimy ponakłuwać widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni i piec 15-20 min. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Następnie układamy na cieście szparagi pokrojone na kawałki długości ok. 3,5 cm i połowę łososia pokrojonego w paski . Wierzch tarty polewamy jogurtem roztrzepanym z jajkami, koperkiem i pieprzem. Na tym sosie układamy pozostałe paski łososia. Obniżamy temperaturę piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy tartę jeszcze ok. 35 min, tj. do chwili aż nadzienie się zarumieni i stężeje. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Uwielbiam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz