czwartek, 12 listopada 2009

Zielone tagliatelle - brokułowo-serowe

Składniki:
- pół kilograma świeżych lub mrożonych brokułów
- cztery ząbki czosnku
- szklanka tłustej śmietany, conajmniej 18% (ja daję więcej)
- dwie łyżki masła
- kawałek rokpola, ok. 5 dag (też daję więcej, cały duży trójkąt)
- garść albo dwie świeżo startego parmezanu

W dużym garnku gotujemy makaron. W drugim brokuły. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek. Smażymy ok. pół minuty, cały czas mieszając. Dodajemy śmietanę. Mieszamy tak aby zgęstniała. Brokuły ścieramy na tarce z dużymi otworami do sosu na patelni. Dodajemy rokpola rozdrobnionego widelcem na małe kawałki. Mieszamy sos na średnim ogniu, tak aby osiągnął jednolitą konsystencję. Mieszamy z makaronem. Kładziemy na talerze i posypujemy parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz